Facebook Kontakt Downloads Impressum
Login
Ensemble FisFüz
photo by Yoshi Toscani
Djamila (Ensemble FisFüz and guests)

Ensemble FisFüz - oriental chamber jazz

Bir Şark pazarının en nadide ve leziz baharatlarıyla bezeli caz tınıları

Bazen şaşırtıcı coşku, geleneklere yaklaşım biçminde gizlidir. İki ulusun ve kültürün buluşması ile kendini sınırlamayan Türk-Alman grubu FisFüz’de de bu böyle: Topluluk, tüm Akdeniz’i ve bölgenin yaklaşık 3000 yıllık kültürel tarihini kendi müzikal temelleri olarak görüyor. İspanyol, İtalyan, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika kültürleri, aynı sularda caz ile harmanlanarak hem çok eski hem de yepyeni ile birlikte akıyor.

Ensemble FisFüz, 1995’ten bu yana “Oriental Jazz“ tarzında ve ince ince işlenmiş eserler sunuyor. SWR Dünya Müziği Ödülü sahibi ekip, şimdiye dek ulusal ve uluslararası festivallerde seyircilerin kalbini kazandı; hem küçük sahnelerde hem de Avrupa, Kuzey Afrika, Tunus, İran, Güney Kore, Moğolistan ve ABD’deki önemli uluslararası festivallerin sahnelerinde yer aldı.

FisFüz’ün ağırlıklı olarak kendi bestelerinde, tek tek müzisyenlerin güçlü yönleri görünür kılındığı gibi, uyumlu muhteşem birliktelikleri de ön plana çıkmaktadır:

Klarnet sanatçısı Annette Maye’nin ustaca seslendirdiği doğaçlamalar, tınısal olarak şaka ile hüzün, gece ile gündüz, serin ile sıcak ve Doğu ile Batı arasında çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Müzik bilimci Maye, Türk, Arap, Faslı, İtalyan ve Fransız müzisyenlerle birlikte müzik yapmış, cazdan klezmere bir çok müzik dalı ile ilgilenmiştir. Ve bugün dünya müziği ve doğaçlama eğilimini birleştirebildiği birçok formasyonda etkili olabilmektedir.

Gürkan Balkan, müzisyen bir aileden gelen, gerçek bir İstanbullu olarak klasik ud eğitimi almış; gitar, piyano ve bestecilik öğrenimi görmüştür. Eski üstadlara saygıda kusur etmeden caz gibi modern müziklerden de etkilenmiş ve böylece talep gören bir stüdyo müzisyeni ve prodüktör haline gelmiştir. Gürkan Balkan, uduna nakış gibi işlediği melodiler ile adeta “şarkı söyletmektedir“. Yeni armonik ve melodik ifade biçimleri ile geleneksel sınırları geride bırakmayı başarmıştır.

Vurmalı çalgılarda Murat Coşkun, ince bir hissiyat ile melodiye uygun nabzı sunmaktadır: Ayakları yere basan çalma tarzı, birçok teknik ve tınısal incelik içeren virtiözce sunduğu solo bölümleri ile dans etmekte, müzik içinde değiş tokuş yapmaktadır. Kasnak vurma çalgıları ile hem Freiburg Barok Orkestrası’na, hem klezmer ustası Giora Feidman’ın ekibine hem de birçok caz projesine zenginlik katmaktadır. Perküsif çalma teknikleri repertuarının kaynakları, kelimenin tam anlamıyla insanlığın yaşadığı tüm ülkelere dayanmaktadır ve bu zenginlik Coşkun’u, alanının fevkalade bir temsilcisi kılmıştır.

FisFüz’ün müziği, kuruluşundan yıllar sonra olgunlaşmış ve ekip elemanları ile birlikte büyümüştür, ancak hala canlı ve şaşırtıcı kalmayı başarmıştır. Hemen hemen hepsi kendi bestelerinden oluşan yeni programlarında, yılların tecrübesi ile gelen o doğal hafiflik, Doğu tınıları konusundaki ustalıkları ve modern skalaların kendine özgülüğü birleşmektedir. Farklı ritimlerle yaratıcı biçimde kurulan ilişki, etrafa sınırsız bir neşe saçmakta ve seyircilerin kalbini ilk dakikadan itibaren fethetmektedir. 

 

Üçlü, “Yakamoz“ albümleri ile sadece eleştirmenlerden takdir toplamamış, aynı zamanda Alman eleştirmenlerin verdiği “Deutscher Schallplattenpreis“ adlı ödüle aday da gösterilmiş ve bu sayede dünya müziği alanında sayısız hayran kazanmıştır. FisFüz, “Golden Horn Impressions“ albümü ile dördüncü CD’sini çıkarmıştır: Bu albüm, folkloristik açıdan ince işlenmiş, mükemmel, kıvrak caz tınıları ile bezeli ve melodik; Doğu ile Batı arasındaki çokkültürlü buluşma noktası olan bu ebedi pazar, İstanbul gibi ritmik zenginlik içermektedir.

Topluluk 2011 yılında, Hindistan kökenli perküsyoncu Ramesh Shotham ile birlikte 5. albümleri “Ashuré“yi piyasaya sunmuştur. Ertesi yıl da büyük caz klarnetçisi Gianluigi Trovesi ile birlikte  “Papillons“ adlı CD’yi. 2013 yılında  çıkan“Mozart im Morgenland“, Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma“ operasındaki Osmanlı etkisini konu alan bir izahat niteliğindedir. Bu albümde geçmişe yolculuk yapılırken güncel de yakalanabilmektedir: Mozart’ın ünlü eseri yeni bir dış görüşe bürünerek, Osmanlı dönemi saray müziği ve ödüllü dünya müziği topluluğunun kendine has tınısı ile bezenerek sunulmaktadır.

Topluluk, 2016 yılında 20. kuruluş yılını kutlamakta, kendisine ve hayranlarına bir Best-Of-CD’si armağan etmektedir: BONSAI- 20 years of oriental jazz! Bu albümde üç müzisyen, topluluğun şimdiye kadarki eserlerinden seçtiği renkli ritim ve melodi özetini, yepyeni ve zinde bir dış görünüşle sunmaktadır.

Ensemble FisFüz
Annette Maye – Klarnet, bas klarnet 
Gürkan Balkan – Ud, gitar, vokal
Murat Coşkun -  Kasnak vurmalı çalgılar, perküsyon

 

Yeni CDsi:

  (April 2016, Pianissimo Musik)

BONSAI - 20 years of oriental jazz- Detay için tɩklayɩnɩz...

 

 

Yeni projeler:

Konzertreise 2015:

2015: SAMA MUSIC FESTIVAL - das Ensemble FisFüz auf Einladung des Goethe-Instituts in Khartoum (Sudan)

Add your Content here

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.